Project   

Docklands

V
geplaatst op 27 september 16, 13:07 uur

Project Docklands was in 2010 de winnende inzending van de duurzaamheidstender Buiksloterham voor kavel 12, waarbij de gemeente niet op grondbieding maar op energieprestaties heeft geselecteerd.

Het L-vormige complex bestaat uit een ranke toren van negen bouwlagen met in totaal tweeëndertig appartementen en een tweelaagse plint, met dertien bedrijfsruimtes en parkeergarage op begane grond en op de eerste verdieping twaalf compacte studios. Bovenop de parkeergarage ligt een collectieve daktuin met tevens de entrees van de studios op de verdieping. Het dak van de toren is voorzien van een gemeenschappelijke dakterras met bomen (Gleditsia Triacanthos Inermis), een symbolische verwijzing naar de 13e eeuwse Torre Guinigi in Lucca. Alle woningen beschikken daarnaast over een grote private buitenruimte in de vorm van een loggia of terras.

Voor Docklands is een energetisch gebouwconcept ontwikkeld met enkele innovaties op het gebied van klimaatinstallaties. De luchtbehandeling is collectief geregeld waarbij de toevoerlucht door grondbuizen wordt aangezogen, waardoor de ventilatielucht in de winter wordt voorverwarmd en wordt gekoeld in de zomer. Daarnaast beschikt het gebouw over eigen warmtebronnen en warmtepompen. Het complex is zodoende niet aangesloten op het stadsverwarmingsnet van de gemeente, maar zelfvoorzienend door middel van een gebouwgebonden collectieve WKO-installatie. Het dak van het lage bouwdeel is grotendeels voorzien van zonne- en PV-panelen .

Voor het project zijn speciaal industriële roodbruine bakstenen geproduceerd, die in een modulair blokverband in het werk zijn vermetseld. Het metselverband is als moduulmaat bepalend geweest voor de maatvoering in drie dimensies en manifesteert zich als de allesomhullende huid van het volume. Zo is het metselwerk in de entreenissen en rond de balkons consequent doorgezet. In het ‘gevelraster’ zijn titaniumkleurige aluminium kozijnen geplaatst met naar buiten draaiende ramen. De loggia’s van de toren zijn voorzien van grote schuifpuien en aan de buitenzijde wegschuifbare glaspanelen, waarmee deze ruimte zowel in de winter als in de zomer als extra buitenkamer te gebruiken is.

 

type: Zelfbouw
5 foto's