Project   

Kaswoning

A
geplaatst op 17 september 15, 21:53 uur

Architect Thomas Dill en constructeur Gerald Lindner bouwen op het Amsterdamse zelfbouwterrein Buiksloterham aan hun eigen dubbele kaswoning. Met een slim energieconcept en een bijzonder houtskelet is de woning straks energieneutraal en heeft hij aangename tussenklimaten tussen de kas en de binnenschil.

Op de kop van een straatje bouwen Dill enLindner samen met GdH Bouw in Weesp een 15 meter hoge, 13 meter brede dubbele woning onder een kas.Het huis sluit aan op de zeven meter brede achtergelegen bouw. De kas dus ook. “Het is de eerste echte stads-kaswoning in Nederland”, vertelt Dill, van origine een Zwitser, die veel zin heeft in het verschil tussen zomer en winter dat een kaswoning oplevert. In de tussenruimte is het acht maanden per jaar minstens 18 graden Celsius, zonder wind of regen. “In Nederlandse tuinen is het 100 uur per jaar tussen de 20 en 26 graden, zonder regen”, vertelt Dill. “Het grootste deel van die tijd zijn mensen op vakantie. In een kas heb je 800 uur aangenaam weer. In de lente, zomer en herfst gaan de ramen en deuren open. In de winter trek je je terug in je binnenwoning. Het is meer leven met de seizoenen, zoals we dat traditioneel gewend zijn. De woning heeft meerdere lagen, die je intuïtief open en dicht kan doen. Veel natuurlijker dan de ‘dikke jas’ van isolatie die de meeste woningen tegenwoordig standaard aan krijgen om aan de EPC normen te voldoen.”

Gebruikersgedrag 
Uit onderzoek van Olivia Guerra Santin van de TU Delft blijkt dat woningen met een EPC lager dan 0,8 niet automatisch minder energie vragen. Dat heeft te maken met gebruikersgedrag. De woningen zijn zó zuinig, dat de gebruiker zich perfect moet gedragen om nog winst te behalen. En dat doen de meeste gebruikers niet. In de kaswoning is dat ook niet nodig, omdat hij zo is ontworpen dat hij vanzelf energiezuinig gedrag uitlokt.

Akoestiek 
Wat wel spannend wordt, is om met twee gezinnen één kas te delen. Lindner en Dill kennen elkaar door en door en ontberen bovendien beide het geld om elk een eigen kaswoning te realiseren. De oplossing is dan ook mede uit nood geboren – maar tevens een interessant experiment. Want wat als de kinderen schreeuwen in de kas?

“De kas is natuurlijk van hard materiaal. Dat compenseren we door de zachte binnengevels. We hebben een houtskelet dat wordt ingevuld met Metal Stud wanden, aan de buitenzijde afgewerkt met Steico houtvezelplaten en zonweringsdoek. Volgens de berekeningen leidt dat tot een goede akoestiek. Maar het helpt wel dat we elkaar heel goed kennen.”

Houtskelet 
Tot nu toe staat het houtskelet. “Het zijn net satéprikkertjes met plankjes erop”, vertelt Lindner enthousiast. “Dat kunnen we nog allemaal verschuiven. Heel simpel.”

type: Zelfbouw
Foto